Inloggen Registreren

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Nelson Mandela3aNelson Mandela is een inspirerend voorbeeld van een sociaal ondernemende leider die in staat was om succesvolle verandering in de wereld te creëren. Zijn sociaal (business) idee en missie waren gericht op gelijkheid en hij transformeerde dit idee en zijn missie naar realiteit door het proces naar gelijkheid in Zuid-Afrika te starten. Ondanks turbulentie, tegenslagen en crisis in zijn omgeving had hij toch het doorzettingsvermogen om als sociaal ondernemer en ondernemende leider te handelen door zijn kennis, vaardigheden, ervaring en change leader-persoonlijkheid effectief in te zetten en daarmee de mensen om hem heen te inspireren en te bewegen tot hetzelfde doel: betekenisvolle verandering. Wellicht ken je hem in eerste instantie niet als een sociaal ondernemer, maar wanneer je zijn autobiografie leest en zijn beslissingen en acties analyseert, dan herken je meteen de briljante sociaal ondernemer in deze krachtige change leader.

 

Muhammad Yunus is een perfect voorbeeld van een krachtige change leader die als sociaal ondernemer zijn business idee succesvol transformeerde naar de oprichting van de Grameen Bank. Een unieke bank die microkredieten voor armen uit Bangladesh mogelijk maakt. De bank geeft de leners de mogelijkheid om initiatieven op het gebied van ondernemerschap te ondernemen waardoor zij zelf inzien dat hun inbreng loont. De opbrengsten zorgen voor terugbetaling van de lening en de onderneming zorgt voor verdere financiële zelfvoorzienendheid van de lener. Dit inspirerend concept gaat dus niet uit van de zwakte van mensen maar van de kracht van hun oneindige potentie en door het ondernemen van initiatieven wordt de creativiteit van de leners ontketend om armoede te bestrijden of te zelfs overwinnen. Deze opmerkelijke change leader kon zijn sociaal business idee realiseren: een duurzame oplossing voor het beëindigen van armoede. 

 

Nelson Mandela en Muhammad Yunus hebben een belangrijke overeenkomst, ze zijn beiden ondernemer èn leider en zo zien wij dat ook: een sociaal ondernemer is een ondernemende leider en deze combinatie is de cruciale kracht achter maatschappelijke verandering. Dat is de reden waarom wij onze sociaal ondernemers ook opleiden en ontwikkelen tot krachtige ondernemende leiders.

 

Mandela en Yunus zijn twee voorbeelden die misschien onbereikbaar of te groot lijken voor je maar voordat de wereld hen leerde kennen waren zij net zoals jij en ik, krachtige mensen met een inspirerend sociaal business idee dat gericht is op waardevolle maatschappelijke verandering. Zij begonnen klein vanuit intrinsieke motivatie en werden dankzij hun krachtig en effectief sociaal ondernemerschaps- en leiderschapsvermogen één van de meest waardevolle en grote change leaders van de wereld. Zij focuste niet op wat ze niet konden maar focuste zich op mogelijkheden en geloofde en vertrouwde dat maatschappelijke verandering binnen hun handbereik lag. Denk jij ook in mogelijkheden? Wij wel en daarom vinden wij het fantastisch om GISEB te zijn. Nu jij nog!

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.